19/04/2024

Σε πλήρη λειτουργία το πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών του Δήμου Διονύσου, σε Οικισμούς της Άνοιξης

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από το Δήμο Διονύσου το πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και  Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου.

Ο Δήμος Διονύσου γίνεται έτσι ο πρώτος Δήμος ο οποίος αποκτά το συγκεκριμένο σύστημα, αποτελώντας πιλότο για την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το σύστημα αποτελείται από 44 αυτόνομους αισθητήρες με φωτοβολταϊκό υψηλής απόδοσης, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία  που έχουν επιλεγεί καλύπτοντας μία περιοχή 1.000 περίπου στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό, σύγχρονο, ευφυές και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών το οποίο, σε 24ωρη βάση και με ανανέωση δεδομένων πάνω στο χάρτη κάθε 90 δευτερόλεπτα, παρακολουθεί και ανιχνεύει την ύπαρξη πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς σε επιλεγμένη περιοχή που κρίθηκε υψηλής σημασίας.

Οι αισθητήρες έχουν διασπαρεί σε ακτίνα 200-300 μέτρων μέσα στην ελεγχόμενη περιοχή από το σύστημα. λειτουργεί Cloud υπηρεσία μέσω της οποίας συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 από όλους τους αισθητήρες, ενώ αποστέλλεται άμεση ενημέρωση όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια. Τα μηνύματα με πορτοκαλί χρώμα παραπέμπουν σε αυξημένες μετρήσεις, ενώ αντίστοιχα με κόκκινο χρώμα επισημαίνουν το πιθανό ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται για ενημέρωση αναφορικά με δυσλειτουργίες του συστήματος ενώ το πράσινο χρώμα  δείχνει ότι οι τιμές είναι φυσιολογικές.

Το σύστημα, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου, το οποίο με την σειρά του θα διοχετεύει την πληροφορία στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο της πυρόσβεσης, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία,  το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε σταθμούς εργασίας που υποδεικνύει κάθε φορά ο Δήμος ενώ προβλέπεται η αποστολή μηνυμάτων ειδοποίησης, μέσω email και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, προς τα στελέχη και τους αιρετούς που είναι επιφορτισμένοι με την πολιτική προστασία. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης φαροσειρήνας για άμεση ενημέρωση.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης παραβρέθηκε πρόσφατα σε επίδειξη / παρουσίαση του συστήματος και της αντίστοιχης εφαρμογής σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα Ροδόπολης παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μανώλη Κόκκαλη, του Υπευθύνου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Α.Κούνη, του Τεχνικού Διευθυντή της αναδόχου εταιρίας Φ.Ανδριτσόπουλου και άλλων στελεχών.

Η εν λόγω προμήθεια συνολικού ποσού 99.596,80€, υλοποιήθηκε μέσω της εταιρίας iTrack Services ΕΠΕ στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που έχει λάβει ο Δήμος Διονύσου από το Πράσινο Ταμείο. Στο ποσό της σύμβασης συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος για ένα χρόνο.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έγκαιρη ενημέρωση σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πρόληψη, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στο δύσκολο και επίπονο αγώνα μας κατά των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Διονύσου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, με 44 αυτόνομους αισθητήρες, στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και  Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης. Έτσι ο Δήμος μας γίνεται ένας από τους πρώτους Δήμους που συμμετέχει σε ένα πιλοτικό, όσο και πρωτοποριακό τεχνολογικό εγχείρημα, τη χρησιμότητα του οποίου μένει φυσικά να αξιολογήσουμε στην πράξη, στο προσεχές μέλλον. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Σκρέκα για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον υβριδικό εργαλείο στη μάχη που δίνουμε κατά των πυρκαγιών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία