16/04/2024

Γιατί δεν συνέβησαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Διονύσου;

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, ο Δήμος Διονύσου είχε σκοπό να πραγματοποιήσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνουν οι δημαιρεσίες. Δηλαδή, το θέμα του Δ.Σ. ήταν η εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου και Μελών Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής. Το Συμβούλιο όμως, δεν κατάφερε να γίνει, λόγω έλλειψης απαρτίας. Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο Δήμος Διονύσου είναι από τους ελάχιστους Δήμους που παρουσίασαν αδυναμία να ολκληρώσουν τις δημαιρεσίες τη πρώτη Κυριακή του χρόνου.

Ο Δήμος έδωσε τη δική του εξήγηση για το συμβάν αυτό. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του “Αιτία ήταν η μη προσέλευση των 4 παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες από την Παρασκευή 7/1 είχαν προαναγγείλει την αποχή τους από τη συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση προσήλθαν κανονικά μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Δύναμη Ευθύνης» και «Η Πόλη μας, το Σπίτι μας», ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστεί o απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων που απαιτείται από το Νόμο.”

Οι παρατάξεις που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις δημαιρεσίες εξήγησαν το λόγω της απουσίας τους. θεώρησαν πως ο χώρος που θα συνέβαινε το συμβούλιο, δηλαδή το Πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Στεφάνου, δεν είναι κατάλληλος. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα των παρατάξεων που δεν προσήλθαν, διότι υπήρχαν και άλλοι επιμέρους λόγοι. Επικαλέστηκαν και άλλα θέματα, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσουν με αυθαίρετη ερμηνεία την εγκυρότητα της Πρόσκλησης για τη συνεδρίαση, αλλά και να στηλιτεύσουν τη μη συμμετοχή των «νοσούντων» από Covid-19 στην ψηφοφορία, ζήτημα που θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι δε ρυθμίζεται τοπικά από κάθε Δήμο αλλά κεντρικά από την Πολιτεία!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΨΗ

Προκειμένου να μη δημιουργούνται εντυπώσεις από λανθασμένη πληροφόρηση σε σχέση με το χώρο που επελέγη για τη συνεδρίαση, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

1) Η πρόσφατη εγκύκλιος 70 του Υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 30 Δεκεμβρίου 2021, με ισχύ έως και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2021, προβλέπει ρητά «την τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.]». Είναι προφανές ότι σύμφωνα με αυτή την απόφαση, ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου αδιαμφισβήτητα πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης KAI MONO συνεδρίασης αναφορικά με τις δημαιρεσίες. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους ότι η απόφαση για τη μόνιμη φιλοξενία των υπόλοιπων Δημοτικών Συμβουλίων στην εν λόγω αίθουσα δεν μπορεί να ληφθεί σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπό τις παρούσες ασταθείς συνθήκες με τη συχνή αλλαγή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων. Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο προσεχές μέλλον, με γνώμονα τη μέγιστη ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες και σύμφωνα με τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης.

2) Προκειμένου να μην υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια για τη δημιουργία συνωστισμού, η ισχύουσα διαδικασία προβλέπει τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρουσίας (μέσω τηλεδιάσκεψης) όσων δημοτικών συμβούλων το επιθυμούν και εν συνεχεία τη δια ζώσης συμμετοχή τους στην ψηφοφορία, κατόπιν συνεννόησης με το Προεδρείο. Επίσης, όπως έχει αναφερθεί στην από 7/1 απαντητική επιστολή του Προεδρεύοντος κ.Κριεμάδη, έχει προβλεφθεί η τήρηση και εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

3) Στο πλαίσιο της συναίνεσης που επιδιώκουμε και μετά από αίτημα των παρατάξεων για την πραγματοποίηση των Δημαιρεσιών στο Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Στεφάνου, ζητήσαμε από τις υπηρεσίες να διερευνήσουν και αυτή τη δυνατότητα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η μη ύπαρξη κατάλληλης γραμμής διαδικτύου (αρμοδιότητας ΟΤΕ) καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση μιας τεχνικά άρτιας συνεδρίασης (αργό ίντερνετ). Επίσης υπάρχουν και άλλες πρόσθετες τεχνικές δυσκολίες.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Μετά από αυτό το συμβάν, την Τρίτη 11/1, μετά από αίτημα των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε μία Διαπαραταξιακή συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα των Δημαιρεσιών. Η Διοίκηση επανέλαβε τα περιστατικά, τεκμηριώνοντας τη στάση της. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι όλοι οι επικεφαλής παραδέχθηκαν ότι δεν έχει ευθύνη η Δημοτική Αρχή, παρά μόνο το Υπουργείο για τη θέσπιση της συγκεκριμένης διαδικασίας των δημαιρεσιών, επέμειναν στην αρχική στάση τους να απέχουν από τη συνεδρίαση και την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα πιο πάνω καλούμε για μία ακόμη φορά τις 4 παρατάξεις που δεν προσήλθαν καθώς και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε να δώσουν το δημοκρατικό «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Δημαιρεσίες την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Επίσης, τους καλούμε να τηρήσουν τα υπεσχημένα, τα οποία συναποφασίστηκαν στην πρόσφατη κλειστή συνάντηση εντός του Δεκεμβρίου 2021 όλων των επικεφαλής των παρατάξεων και των ανεξάρτητων συμβούλων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Διονύσου. Ένα από αυτά που συμφωνήθηκαν ήταν και η συμβολή όλων με στόχο την ομαλή πραγματοποίηση των Δημοτικών Συμβουλίων.

Κλείνοντας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση οφείλουν να στηρίζουν τους θεσμούς και να διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του Δήμου προς όφελος των πολιτών. Η τυχόν παρεμπόδιση, παρακώλυση ή απλά η υποβάθμιση της διαδικασίας εκλογής Προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μιας κορυφαίας συνεδρίασης του Δ.Σ., αποτελεί ένα λανθασμένο μήνυμα προς τους δημότες και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει αταλάντευτα στο δρόμο της υπευθυνότητας και της τήρησης των θεσμών. Καλούμε την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο αλλάζοντας τακτική.”

Η νέα συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκλεγεί το νέο Προεδρείο και τα μέλη των Επιτροπών.

Πηγή: xtypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία