20/04/2024

4η Συνεδρίαση Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) Δήμου Διονύσου

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου η 4η κατά σειρά συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) του Δήμου Διονύσου, το οποίο έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 όπως εκάστοτε ισχύει.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο Διονύσου και Πρόεδρο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.  Γιάννη Καλαφατέλη, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Γιαννουλάτος, ο Υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Διονύσου  Νίκος Λιτσαρδόπουλος, ο Επικεφαλής της Ψυχολογικής – Συμβουλευτικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου Λάμπρος Λάσδας, η  Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Διονύσου & Στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας Βάσια Βέλμαχου και ο  Συντονιστής του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. & Σύμβουλος του Δημάρχου Διονύσου σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας Κωνσταντίνος Χριστόπουλος. Συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας. Πρακτικά της συνεδρίασης κράτησε η υπάλληλος Κατερίνα Μιχαήλ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν:

– Ακρόαση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρη Μπαμπανίκα αναφορικά με συνεχόμενες παραβατικές συμπεριφορές στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου.

– Ακρόαση Πολίτη του Δήμου αναφορικά με περιστατικά που σημειώθηκαν από νεαρά άτομα  στις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ.

– Εξέταση του περιστατικού βιαιοπραγίας σε βάρος ανηλίκου στον Άγιο Στέφανο.

– Παρουσίαση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Διονύσου και του Τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

– Κάλυψη εξόδων μακέτας και εκτύπωσης ενημερωτικού φυλλαδίου που έχει αποφασίσει το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ .

– Παραχώρηση κινητών τηλεφώνων από το Δήμο Διονύσου για τις ανάγκες του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ .

– Προώθηση του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» σε εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου και δημιουργία μακέτας και μικρών αφισών για την προώθηση του θεσμού.

–  Δράση – Καθαρισμός από γκράφιτι του Σταθμού του Τρένου στον Άγιο Στέφανο σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης στην εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας (συνάντηση με συλλόγους γονέων, ομιλίες ψυχολόγων και εγκληματολόγου, επικοινωνία με 15 μελή σχολείων κλπ), υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Σπύρος Γιαννουλάτος μετέφερε τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου» η οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εξάλειψης των αιτιών που δημιουργούν τα φαινόμενα παραβατικότητας, όπως είναι μεταξύ άλλων η φτώχια, η ανεργία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συμμετεχόντων και προσκεκλημένων του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ακολούθησε διαλογική συζήτηση και υποβολή προτάσεων για τη μείωση της παραβατικότητας.

Συμπερασματικά συμφωνήθηκαν τα πιο κάτω:

– Η ανάγκη τοποθέτησης καμερών σε σημεία που παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα κρούσματα παραβατικότητας (π.χ. Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου).

– Η άμεση και χωρίς καθυστέρηση ενημέρωση της Αστυνομίας και η υποβολή σχετικών καταγγελιών αναφορικά με τα περιστατικά που σημειώνονται.

– Η συνέχιση πραγματοποίησης ενημερωτικών ημερίδων για τους πολίτες αλλά ειδικότερα για γονείς και μαθητές, με διάφορα θέματα που αποσκοπούν στη μείωση της παραβατικότητας ανάμεσα στις νεαρές ηλικίες (π.χ. ενημέρωση για τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση άλλων ουσιών και τήρηση της νομοθεσίας των εμπορικών καταστημάτων σε ότι αφορά τους ανηλίκους).

– Η στενή συνεργασία με φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη μείωση του φαινομένου της παραβατικότητας στην περιοχή. Ειδικότερα μετά την παρουσίασή του σχεδίου μνημονίου συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χ.Ζαραφωνίτου δόθηκε το «πράσινο φως» για την υπογραφή του.

–   Η συνέχιση ενημερωτικών ομιλιών προς εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου Διονύσου από την Ψυχολογική και Συμβουλευτική Υπηρεσία και συγκεκριμένα από τον επικεφαλής ψυχολόγο Λάμπρο Λάσδα. Επίσης η συνδρομή του Συντονιστή του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ Κωνσταντίνου Χριστόπουλου,  αναφορικά με το ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας αλλά και την ιδέα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», η οποία έχει ήδη επικοινωνηθεί σε διάφορες συναντήσεις.

– Η κάλυψη από το Δήμο Διονύσου του κόστους των φυλλαδίων και αφισών που απαιτούνται για τις διάφορες δράσεις που συμφωνούνται στο πλαίσιο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ .

– Η ανάγκη επίσπευσης λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) του Δήμου Διονύσου μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα εποπτεύει με τη βοήθεια καμερών και οχημάτων security νευραλγικά σημεία του Δήμου για την αποτροπή βανδαλισμών και δολιοφθορών.

– Η συνεννόηση του Δήμου Διονύσου με τον ΟΣΕ για τον καθαρισμό του Σταθμού του τρένου στον Άγιο Στέφανο από τα γκράφιτι.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.

Σημειώνουμε ότι Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας και την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης.

Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, με σκοπό τη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών, τη μείωση των παραγόντων που ευνοούν την εγκληματική/παραβατική δράση αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τοπικής κοινωνίας.

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων, καθώς και η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Επίσης, ο συντονισμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, με σκοπό την πρόληψη ή τον περιορισμό ορισμένων μορφών της μικρομεσαίας εγκληματικότητας ή παραβατικών συμπεριφορών αλλά και η εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία