16/04/2024

Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes – Το brand name που όλοι γνωρίζουν κρύβει μια τραγική ιστορία

9 Φεβρουαρίου  1846

Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Wilhelm Maybach, ο «Βασιλιάς των Σχεδιαστών» πίσω από το πρώτο αυτοκίνητο Mercedes.

Γιος ενός ξυλουργού που ζούσε στη Στουτγάρδη, ο Maybach έμεινε ορφανός σε ηλικία 10 ετών. Φίλοι της οικογένειας έκαναν διάφορες προσπάθειες για να βρουν ένα σπίτι για εκείνον και τα αδέρφια του, συμπεριλαμβανομένου και του να βάλουν αγγελία στην τοπική εφημερίδα.  

Τελικά, ο Maybach φιλοξενήθηκε στο Bruderhaus του θεολόγου Gustav Werner, όπου και εκπαιδεύτηκε ως ζαχαροπλάστης.

Όμως, το τεχνικό ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Werner. Έτσι, ο Maybach ξεκίνησε μαθήματα σχεδίου, φυσικής, μαθηματικών, αγγλικών και γαλλικών και μπήκε ως μαθητευόμενος στο εργοστάσιο του Bruderhaus, όπου και γνώρισε τον Gottlieb Daimler.

Αυτή η παιδική φιλία θα εξελισσόταν σε μία συνεργασία 30 ετών, με τους δύο τους να έχουν τεράστια συμβολή στην μοντέρνα αυτοκινητοβιομηχανία.

Από το 1883, ο Maybach μαζί με τον Daimler ανέπτυξαν αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι ήταν και το πρώτο τους σημαντικό προϊόν. Το 1890 ίδρυσαν την Daimler-Motoren-Gesellschaft για να κατασκευάσουν αυτοκίνητα, με τον Maybach να είναι ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας. Το σχέδιό του για ένα καρμπιρατέρ χρησιμοποιούνταν ευρέως μετά το 1893, με τον ίδιο να δίνει δικαστική μάχη για να προστατεύσει τις  πατέντες του.

Το 1899, λίγο πριν από τον θάνατο του Daimler, ο Maybach γνωρίστηκε με τον πρωτοπόρο των αγώνων αυτοκινήτου Emil Jellinek. Ένας θρύλος θα γεννηθεί έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Jellinek επέλεξε τον Maybach για να κατασκευάσει 36 ειδικά σχεδιασμένα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Είχε ζητήσει να είναι μακριά, χαμηλά, με μηχανές 35 ίππων και με το όνομα της κόρης του: Mercedes.

Αυτό θεωρείται και το πρώτο μοντέρνο αυτοκίνητο.

Το 1909 ο Maybach ιδρύει μαζί με τον γιο του, Κarl, την εταιρεία Luftfahrzeug-Motorenbau, για να φτιάξει κινητήρες αεροπλάνων (μεταξύ αυτών και των αερόπλοιων Zeppelin), ενώ μετά τον πόλεμο, από το 1922, κατασκευάζονται και τα πρώτα αυτοκίνητα που φέρουν το όνομα Maybach, σχεδιασμένα από τον γιο του, που πλέον ανταγωνίζονται εκείνα της Daimler-Benz.

Η Daimler-Benz απέκτησε την Maybach Motorenbau και το ομώνυμο brand το 1960. 

Η τραγική ιστορία της Mercedes 

Όσο για το κορίτσι, το όνομα του οποίου παραμένει διάσημο σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα, δεν είχε καλό τέλος.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Emil Jellinek, που ήταν πλέον διπλωμάτης, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Νίκαια, όπου ζούσε. Η γαλλική κυβέρνηση κατάσχεσε τη βίλα του, τα σκάφη και τα αυτοκίνητά του, με αποτέλεσμα εκείνος να πεθάνει εξόριστος στην Ελβετία τον Ιανουάριο του 1918. Η Mercedes αναγκάστηκε να ζητιανεύει από τους γείτονες για να ζήσει.

Η ενήλικη ζωή της στιγματίστηκε από τις ασθένειες και την τραγωδία. Έκανε δύο γάμους, και οι δύο με βαρόνους, οι οποίοι ωστόσο απέτυχαν. Πέθανε σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Βιέννη, τον Φεβρουάριο του 1929, πριν καν κλείσει τα 39 της χρόνια.

Δεν έκανε παιδιά, αλλά άφησε πίσω της την θετή αδερφή της, Maia, η οποία είχε γεννηθεί το 1906. Και η Maia είχε δώσει το όνομά της σε ένα αυτοκίνητο. Ήταν ένα ηλεκτρικό μοντέλο το οποίο σχεδίασε ο Ferdinand Porsche, που έκανε το ντεμπούτο του στη Βιέννη το 1907. Σε αντίθεση με εκείνο που πήρε το όνομα της αδερφής της, το αυτοκίνητο της Maia δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

πηγή:moneyreview.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία