28/03/2024

Είμαστε λοιπόν για τα μπάζα?

*Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το πρόσφατο δημοσίευμα στην “Οδός Διονύσου με τίτλο “Αυτό το χάλι ποιος θα το καθαρίσει;” αναδεικνύει με τον πλέον παραστατικό και συνάμα διεγερτικό τρόπο την επί πολλά έτη αδιαφορία ή/και ανικανότητα των τοπικών αρχών να εκριζώσουν ένα μολυσματικό φαινόμενο που κυριαρχεί στις πλαγιές του πεντελικού όρους προς την πλευρά του Δήμου Διονύσου.

Το κείμενο του δημοσιεύματος με τις ορθές επισημάνσεις για διαχρονική, δέκα ετών παρακαλώ, αδυναμία να θεραπευτεί μια “πληγή του Φαραώ” σε συνδυασμό με τις είκοσι φωτογραφίες που ανάρτησε ο κύριος Δ. Πιτιανούδης θα μπορούσαν να διεκδικήσουν βραβείο ασκήμιας, επιπέδου Όσκαρ!!

Δεν είναι μόνο η αισθητική ασκήμια, ούτε η μόλυνση-καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι ταυτόχρονα και η επικινδυνότητα ανάφλεξης από τα θραύσματα γυαλιών και μπουκαλιών που οι ασυνείδητοι εναποθέτουν στον δρόμο προς τα ανενεργά λατομεία ΔΙΟΜΗΔΗΣ.

Μια άπαξ αποκομιδή και καθαριότητα είναι αναγκαία και άμεση, αλλά δυστυχώς δεν θα έχει μόνιμο και διαρκές αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες ασυνείδητοι θα επανέλθουν ίσως και δριμύτεροι.

Επομένως απαιτούνται να προγραμματιστούν πολλά συμπληρωματικά ριζικά μέτρα όπως ενδεικτικά θα μπορούσα να προτείνω και ας υπάρξει εποικοδομητικός αντίλογος και αντιπροτάσεις.

1. Να βρεθεί ένας τρόπος, με σχετική άδεια αρμοδίων αρχών, να τοποθετηθούν εμπόδια για οχήματα στην αρχή του δρόμου προς τα λατομεία.

2. Να τοποθετηθούν εμφανείς πινακίδες με την αυστηρή αναγραφή ότι όποιος εντοπιστεί να αποθέτει μπάζα θα υποστεί τις κυρώσεις του νόμου.

Αλήθεια υπάρχει σχετικός νόμος και τι προβλέπει; Μήπως, αν τυχόν υπάρχει, είναι επιεικής και ανεφάρμοστος; Μήπως πρέπει να τροποποιηθεί;

3. Να υπάρξει επιτήρηση της περιοχής με κάμερες καταγραφής μετά και από άδεια της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, η τεχνολογία είναι εδώ- η βούληση απουσιάζει.

Και τέλος μια προωθημένη και εντελώς ανεφάρμοστη πρόταση που δεν θα τύχει ποτέ εφαρμογής, παρά μόνο στη….. Δευτέρα Παρουσία! Πολύ θα ήθελα κάποια δημόσια αρχή να επέβαλε πρόστιμα στον κάθε Δήμο ή να του αφαιρούσε χρηματοδότηση αν μετά από προειδοποίηση δεν ασκούσε επιμελώς τις υποχρεώσεις του στον τομέα προστασίας-καθαριότητας-απόσυρσης υλικών από το φυσικό περιβάλλον.

Και ακόμα μια πιο προχωρημένη ιδέα. Πολύ θα ήθελα να έχω το δικαίωμα εκ του νόμου να αρνηθώ να πληρώνω κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις μου προς το Δήμο αν τυχόν οι υπηρεσίες του υστερούν εμφανώς από τις εύλογες και ομολογουμένως εξόφθαλμες καταστάσεις όπως αυτές που καταγράφονται στο δημοσίευμα της “Οδός Διονύσου”.

Και ο ειλικρινής αυτοσαρκασμός  με αυτές τις υπερβολές μου, καιρός να μετακομίσουμε σε άλλον…… πλανήτη!

Χρόνια μας  πολλά, πάντα ειρηνικά, καθαρά και χωρίς μπάζα!

Παναγιώτης Γεωργιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία