21/05/2024

Aσφάλεια Ασφαλώς!

Ζούμε σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς τα χιόνια, οι πλημμύρες και οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, μας έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπους με σημαντικά θέματα της ασφάλισης της περιουσίας μας.

Ο Αναστάσιος Μάνεσης μας μιλά για την ανάγκη της σωστής προστασίας της περιουσίας μας μέσω ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου αλλά και στη σημασία της προσωπικής επαφής με τον ασφαλιστή, ώστε να υπάρχει ακριβής περιγραφή των πραγμάτων που μπορούμε να καλύψουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τις ασφάλειες και πόσο καιρό λειτουργεί το γραφείο στη Δροσιά;

Eίμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που οι ρίζες της ξεκινάνε το 1969. Εγώ προσωπικά εντάχθηκα στην εταιρεία το 2000 και το γραφείο μας στη Δροσιά κλείνει αισίως τα 4 χρόνια.

Επιδιώκουμε συνήθως την παρουσία μας σε περιοχές, που έχουν συνθήκες τοπικής αγοράς και που ο κόσμος δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες.

Με τα καιρικά φαινόμενα να εντείνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και τις συνθήκες να μετατρέπονται συχνά σε βιβλικές καταστροφές, πόσο σημαντική θεωρείτε την ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας;

Ο περισσότερος κόσμος προσβλέπει στην προστασία του κράτους, το οποίο όπως ξέρουμε όλοι, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί, ιδιαίτερα όταν τα φαινόμενα είναι μαζικά και έντονα και τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα. Η δική μας θέση είναι, ότι κάθε ιδιοκτήτης ενός περιουσιακού στοιχείου είναι σημαντικό να φροντίζει να το καλύπτει, καθώς μετά την οποιαδήποτε ζημιά, το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο.

Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις ώστε να αισθάνεται κανείς πλήρως καλυμμένος;

Υπάρχουν πολλές λύσεις που συμπεριλαμβάνουν φυσικά φαινόμενα και σεισμό, και όχι μόνο, καθώς έχουν χαμηλώσει αρκετά τα ασφάλιστρα τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ περισσότερο προσωπική ευθύνη να προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, προκειμένου να μη βρισκόμαστε σε καταστάσεις τις οποίες δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς μετά υπάρχουν κάποια κόστη τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά και κινούμαστε και σε μια οικονομία που δύσκολα πλέον μπορείς να ξαναφτιάξεις τα περιουσιακά σου στοιχεία.

Εάν το σπίτι είναι ήδη ασφαλισμένο από τράπεζα λόγω δανείου, υπάρχει συμπληρωματική παρέμβαση από εσάς ή βελτίωση με προσθήκη επιπλέον πράξεων?

Έχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου βλέπουμε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν είναι σωστά και δεν έχουν επικαιροποιηθεί ποτέ. Άρα, εάν κάποιος έχει ένα τέτοιο συμβόλαιο και αισθάνεται ότι το πληρώνει σαν μια αναγκαιότητα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ασφαλιστικό σύμβουλο – διαμεσολαβητή προκειμένου να δει αν αυτό εξυπηρετεί τις πραγματικές του ανάγκες.
Η Τράπεζα αφήνει πάντα το περιθώριο στον πελάτη -δια νόμου- να φέρει ένα δικό του ασφαλιστήριο συμβόλαιο και εφόσον αυτό πληροί τις προδιαγραφές της σύμβασης του δανείου και τις υποχρεώσεις που αναγράφονται εκεί, είναι υποχρεωμένη να το δεχθεί και να προχωρήσει στην ακύρωση του οποιουδήποτε συμβολαίου μπορεί να έχει εκδώσει, για να καλυφθεί το δάνειο από πλευράς της.

Υπήρξε κάποια φορά που αισθανθήκατε δικαιωμένος για την έγκαιρη πρόληψη και την επιμονή σας να πείσετε τον πελάτη για μια ασφάλεια?

Η πεμπτουσία της δουλειάς μας είναι η ώρα της αποζημίωσης. Εκεί ο πελάτης αναζητά βοήθεια αφενός γιατί δε γνωρίζει πλήρως τις διαδικασίες, αφετέρου επειδή έχει υποστεί μια ζημιά και δεν είναι εύκολο να έχει την ηρεμία να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία για τη διεκπεραίωση της. Εκεί ο δικός μας ρόλος είναι καθοριστικός, προκειμένου να στοιχειοθετήσουμε την απαίτησή του και να αποζημιωθεί σωστά. Όταν αυτό φτάνει στο τέλος, αισθάνεσαι αυτή τη δικαίωση.

Πόσο ολοκληρωμένες είναι οι λύσεις που προτείνουν πλέον τα συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας;

Οι περισσότερες εταιρείες πλέον στον κλάδο περιουσίας, έχουν δημιουργήσει αυτό που ονομάζουμε πολυασφαλιστήρια, που καλύπτουν ένα σύνολο κινδύνων. Πλέον το κόστος έχει φτάσει σε 1 – 1,5 ευρώ το τετραγωνικό για μία πλήρη κάλυψη, τόσο του οικήματος όσο και των αντικειμένων από κλοπή, αλλά και για όλα τα καιρικά φαινόμενα.
Πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι το αν κάνεις μια ασφάλιση περιουσίας, δε σημαίνει πως πρέπει να συμβεί απαραίτητα κάτι πολύ κακό για να αποζημιωθείς. Υπάρχουν μια σειρά πραγμάτων τα οποία στατιστικά συμβαίνουν, και αν έχεις φτιάξει το σωστό συμβόλαιο και έχεις το σωστό άνθρωπο να το ενεργοποιήσει, αυτά καλύπτονται.